شاید تا کنون در باره ی زبان های برنامه نویسی شنیده باشید، زبان پایتون یکی از ده زبان برتر برنامه نویسی است، یادگیری این زبان نسبت به دیگر زبان ها راحت تر افراد سریع تر نی توانند آن را فرا بگیرند، پایتون از ویژگی های بالایی برخوردار است که همین امر موجب شده است تا طرفداران زیادی را جذب خود کند. شاید علت محبوبیت این زبان از میلن دیگر زبان ها کد های دستوری آسان آن و ماون کمتر آن باشد. در ادامه این مقاله قصد داریم تا شما رو با زبان پایتون و ویژگی های آن آشنا کنیم. شناخت زبان های برنامه نویسی عمدتا بیشتر به درد دانشجویان رشته مهندسی نرم افزار و تکنولوژی است . برای آشنایی با پایتون پیشنهاد می کنم تا ابتدا به شناخت مختصری از آن دست یابید و سپس ویژگی ها و نکات لازم در استفاده از آن را بخوانید.
زبان پایتون
پایتون در اصطلاح یک محیط یکپارچه می باشد که برای توسعه ی نرم افزاری در نظر گرفته شده است. محیط پایتون یک پارچه ی سطح بالا و شی گرا و البته متن باز می باشد. هدف از ایجاد این زبان برنامه نویسی بالا بردن خوانایی کدهای دستوری و همچنین بالا بردن بازدهی آن ها می باشد.
این نوع زبان برنامه نویسی دارای کلمات کلیدی خاصی می باشد که در کنار این کلمات کلیدی، کتابخانه های وسیعی را در ا
ختیار برنامه نویسان و کاربران قرار داده است. پایتون بر خلاف بیشتر زبان های برنامه نویسی مانند زبان برنامه نویسی C، بلاک های کدی برای آکولاد را دارا نمی باشد.
ویژگی های پایتون
همانطور که گفتیم زبان پایتون ویژگی های زیادی دارد که در ابتدای مطلب به برخی از این ویژگی ها اشاره کردیم، اما این زبان ویژگی های دیگری نیز دارد، برای مثال:
یادگیری و همینطور درک کدهای موجود در زبان پایتون به دلیل ساختار ساده آن بسیار راحت است و عملیات نگهداری و به روز رسانی کدها کار راحتی است.
کدهای Python خاصیت Cross-Platform دارند، یعنی شما می توانید کدهای Python را تحت پلتفرم های مختلف مانند ویندوز، مک و لینوکس اجرا کنید.
زبان Python قابلیت توسعه دارد، یعنی شما به راحتی می توانید ماژول های مورد نظر خود را در سطح پائین به Interpreter آن اضافه کرده و قسمت های مختلف آن را شخصی سازی کنید.
یکی از قابلیت های زبان پایتون قابلیت ارتباط با اکثر بانک های اطلاعاتی معروف است و می توانید برنامه هایی در پایتون بنویسید که در کنار خود از یک بانک اطلاعاتی استفاده می کنند.
شما امکان ایجاد رابط گرافیکی (GUI) برای برنامه های پایتون را دارید، برای مثال در پلتفرم ویندوز می توانید از کتابخانه های MFC برای ایجاد رابط کاربری استفاده کنید، این موضوع در مک و لینوکس نیز امکان پذیر است.
بوسیله پایتون امکان توسعه برنامه های تحت وب و با کمک کتابخانه های جانبی وجود دارد.
چرا زبان برنامهنویسی پایتون را انتخاب کنیم؟
با دانستن اینکه مقایسه زبانهای برنامهنویسی با یکدیگر اصلاً کار درستی نیست چرا که هر زبانی را بهر کاری ساختهاند و هر زبان دارای نقاط ضعف و قوت خاص خود است، با این حال برخی از کاربران همواره دوست دارند تا بدانند زبانی که قرار است فرا گیرند در مقایسه با سایر زبانهای برنامهنویسی همردهاش در چه جایگاهی قرار دارد اما در ادامه به جای مقایسهٔ پایتون با دیگر زبانها، به این پرسش پاسخ میدهیم که «چرا زبان برنامهنویسی پایتون را انتخاب کنیم؟»
زبانهای برنامهنویسی زیادی در حال حاضر وجود دارند که یک برنامهنویس مبتدی میتواند یکی از آنها را برای شروع انتخاب کند و این در حالی است که هر یک از زبانهای برنامهنویسی دارای فیچرهای خاص خودشان هستند و با آگاهی از همین ویژگیها از یکسو و همچنین نیازهای اپلیکیشنی که قرار است توسعه دهیم از سوی دیگر، میتوانیم دست به انتخاب ابزار درست بزنیم.
بانی تفسیرشده (Interpreted):
بر خلاف زبان های کامپایل شده ای مانند سی یا جاوا، زبان برنامه نویسی پایتون یک زبان تفسیر شده است
و سورس کد برنامه های نوشته شده به این زبان با استفاده از یک مفسر اجرا می شود که همین موضوع قابلیت پرتابل بودن آن را افزایش می دهد.
پایتون یک زبان برنامهنویسی پویا (Dynamic) بوده و نیز از قابلیت مدیریت خودکار حافظه برخوردار است. این زبان شباهتهایی با TCL ،Perl ،Ruby ،PHP یا دیگر زبانهای برنامهنویسی پویا دارد. در این نوع زبانها برخلاف زبانهای ایستا (Static) مانند C++ ،C و Java نیازی به تعریف صریح نوع متغیرها [7] (Variables) نیست و همچنین نوع متغیر در طول برنامه قابل تغییر است. در زبانهای پویا متغیرها از خود نوعی ندارند و تصمیم گیری برای تخصیص نوع در «زمان اجرا» (RunTime) انجام میپذیرد.
پایتون برای انجام چه کارهایی مورد استفاده قرار میگیرد؟
پایتون یک زبان برنامهنویسی چندمنظوره و شیگرا است که برای توسعه سایتهای پویا، تحلیل دادهها و نوشتن برنامههای دسکتاپ میتوان از آن استفاده کرد. اما اساسیترین کاربرد پایتون در ارتباط با اسکریپتنویسی و خودکارسازی است. پایتون تنها یک جایگزین برای اسکرپیتهای شل یا فایلهای دستهای نیست، بهواسطه آنکه از پایتون برای تعامل خودکار با مرورگرهای وب، برنامههای گرافیکی و پیکربندی سیستمها از طریق ابزارهایی همچون Salt و Ansible میتوان استفاده کرد.
مزایای یادگیری پایتون
مزایای زیادی برای یادگیری پایتون به ویژه به عنوان زبان برنامهنویسی اول یک فرد وجود دارد که در ادامه تشریح خواهند شد. یادگیری این زبان به طور قابل توجهی آسان است و از آن میتوان به عنوان مبنایی برای یادگیری دیگر زبانهای برنامهنویسی نیز بهره برد. اگر فردی حقیقتا در یادگیری زبانهای برنامهنویسی مبتدی است و این اولین باری محسوب میشود که با یک نوع از زبانهای کد زدن آشنا میشود، پایتون قطعا بهترین گزینه برای او خواهد بود.
طراحی رابط کاربری:
پایتون همچون زبان سیشارپ نیست که توسعهدهنده با استفاده از نرمافزار ویژوال استودیو به راحتی بتواند با درگ & دراپ اقدام به طراحی رابط کاربری کند اما در عین حال فریمورکهای بسیاری برای این زبان طراحی شدهاند که طراحان با استفاده از آنها میتوانند اقدام به طراحی Graphical User Interface یا به اختصار GUI کنند که از آن جمله میتوان به Tkinter اشاره کرد.
همه منظوره بودن (General-Purpose):
پایتون یک زبان برنامه نویسی با طیف گسترده ای از کاربردها است که در حوزه های مختلف و متنوع کاربرد داشته است که از جمله مهم ترین کاربردهای آن در طی سالیان گذشته می توان به موارد زیر اشاره کرد:
موتور جستجوگر گوگل و موتور گرافیکی یوتیوب
ساخت برنامه های کاربردی علمی در سازمان فضایی ناسا، Fermilab
بخشی از سرویس ایمیل یاهو
تست سخت افزار در IBM ،Intel ،Cisco
ابزارهای نصب لینوکس در نسخه ی Redhat
سرویس ابری Dropbox
کاربردهای زبان برنامه نویسی پایتون چیست :
همانگونه که اشاره کردیم، پایتون یک زبان برنامه نویسی قوی و چند منظوره است که چندین آیتم برنامه نویسی مانند شی گرایی و برنامه نویسی ساختاری و فانکشنال را در توسعه نرم افزاری ارائه می دهد. این زبان برنامه نویسی بر روی پلتفرم سیستم عامل ها کار کرده و برای طراحی و برنامه نویس طیف وسیعی از اپلیکیشن ها مانند برنامه های پردازش عکس استفاده می شود. در این حالت از مقادیر و نماد های عددی و علمی استفاده می شود.
بیت تورنت، یوتیوب، دراپ باکس، دیلاگ، سینما فور دی و بازار تعدادی از اپلیکشن هایی هیتند که با برنامه نویسی پایتون طراحی شده اند. در ادامه کاربردهای بیشتری از این زبان را شرح می دهیم.
چه کسانی از پایتون استفاده میکنند؟
شرکتهای استفاده کننده از زبان پایتون
به طور خلاصه، پایتون برای تاکید بر بهرهوری، خوانایی و سهولت استفاده طراحی شده است. برندهایی که از پایتون برای تولیدات خود بهره میبرند شامل موارد زیر میشوند.
یوتیوب
گوگل
یاهو! مپ (Yahoo! Map)
شاپزیلا (Shopzilla)
اولتراسیک (Ultraseek)